28 stycznia 2013

Kanapka: łosoś a'la ogórek.

Śmieszy mnie zawsze przy zakupach pewna firma, która produkuje pasty kanapkowe (dużo chemii, mniam) o dość oryginalnych zestawieniach smakowych. Pierwsze miejsce zajmuje oczywiście Pasta: łosoś a'la mintaj. Zaraz, zaraz. To w końcu łosoś, czy mintaj ?!
Tak więc dzisiejszy tytuł notki inspirowany jest pastą pewnej firmy.
Kanapka powstała wieczorem, po udręczonym wykonaniu prac malowniczych ku pokrzepieniu żołądków. Przepis podaję, gdyby kogoś zainteresował. 



Składniki do kanapki:
Bagietka, bułka, byle nie z żurawiną. Ja kupiłam, jasna sprawa, z żurawiną. Błąd numer jeden.
Ogórek świeży, zielony. Prosto ze słonecznej Hiszpanii.
Sałata, rucola, byle nie mix sałat. Ja kupiłam, sprawa jasna, mix sałat. Błąd numer dwa.
A, najważniejsze! Plasterki wędzonego łososia. Do woli. Jak szaleć, to szaleć. Tyle ile uda Wam się wpakować do bagietki, bułki (byle nie z żurawiną!)

Składniki do sosu:
Chrzan. Dwie łyżki. Styknie.
1 jajko. 
Jak ktoś lubi dużo i kalorycznie to można, a owszem, majonezu 1 łyżeczkę.

Przygotowanie:
Jajko ugotowałam na twardo (dziwnie brzmi). Pieczywo wrzuciłam do piekarnika. Na chwilę. By wierzchnia warstwa była ciepła i chrupiąca. Takie najsmaczniejsze, przecie! Ogórek obrałam i pokroiłam w cieniutkie plasterki (ale kilka plasterków. Wszak, ogórek całkiem sporych rozmiarów jest...). Zmieszałam składniki do sosu. Jajko musiałam ugnieść widelcem. Powstała jednolita masa. Przekroiłam pieczywo na pół. Posmarowałam sosem. Włożyłam plasterki łososia, ogórek, sałatę. Złożyłam kanapkę w jedną całość. Umieściłam na talerzu i zrobiłam zdjęcie, póki była cała!



5 komentarzy:

  1. moje smaki:) w sam raz na lunch:D porywam!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś a'la mintaj, hihi, mają speca od marketingu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a najlepsze jest to, że w tej paście ani łososia, ani mintaja!

      Usuń
  3. Mniaaaaaaaaaaam :) Uwielbiam kanapki z łososiem i rukolą!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super, niebawem spróbuje ;)
    nasza pizza z rukolą - zapraszam - http://pikawa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń