4 maja 2013

Kanapka: Pasta awokado z tuńczykiem.

Cud malina Nam dziś wyszła. Przepis na pastę dostałam od J. Pierwotnie podawana była w skórce po awokado. Ale przerobiliśmy ją dzisiaj na ciepło i całkiem dobry efekt wyszedł.


Potrzebne są składniki, jak nie wiem, co:
kromki ciemnego pieczywa. W sumie cokolwiek, co przypomina chleb. bułkę.
1 awokado (dojrzałe! jak nie będzie miękkie, to nie ma co się zabierać za pastę. Wyjdzie gorzkie i już)
1 puszka tuńczyka w oleju
1 opakowanie sera mozzarella (ale nie kulka! do tej pory byłam pewna, że mozzarella to taka biała kulka bez smaku, ale nie! można dostać jeszcze mozzarellę w postaci kostki sera. Kamil znalazł startą mozzarellę z czosnkiem i oregano. W Auchan)
pomidorki koktajlowe
1 łyżka majonezu (trzeba tą masę czymś scalić. no nie ma wyjścia)
sól
pieprz kajeński


Awokado trzeba wydrążyć. Pestkę sobie podarujcie. Nie jest smaczna.
Rozgnieć masę widelcem. 
Dodaj tuńczyk, majonez, sól i pieprz. Z tą solą i pieprzem, to do smaku. jak kto woli. nie narzucam. wolność i swoboda.
Całą masę trzeba wymieszać. 
Pastę połóż na kromki chleba/bułki/co tam masz. 
Posyp przygotowane kromki mozzarellą i zapiecz w piekarniku.
Jak się ser tak ładnie stopi, tak jak to ser potrafi, możesz wyjąć z piekarnika.
Nie zapomnij potem położyć na kanapki pokrojone pomidorki koktajlowe!



Może cierpię na schizofrenię paranoidalną, ale na ostatnim zdjęciu mam wrażenie, że kanapka się na mnie... patrzy.

Tak już odbiegając od tematów kulinarnych: weekend majowy minął sielankowo-grillowo, czyli standardowo po polsku!

Dopisek Kamila:
Ja uwielbiam mozarellę w postaci białej kulki. Zwłaszcza pieczoną.

Ale smakiem mozzarelli startej z czosnkiem i oregano delektowałeś się przez cały wieczór!

7 komentarzy:

  1. Schizofrenia paranoidalna to pikuś. Ja przez cały czas czytania postu miałam w głowie: "Awokado? Przecież ono ma 15% tłuszczu!". ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, tłusty tuńczyk, tłusty ser a Ty się awokado czepiasz ;)

      Usuń
    2. Kochani, nie zapominajmy o bardzo tłustym majonezie !

      Usuń
    3. Jakby jakaś dietetyczka zobaczyła te tosty...

      Usuń
  2. Znamy jedną dietetyczkę, a nawet dwie! :D
    A ja próbowałam niedawno zrobić pastę z awokado, ale taką bez zapiekania i nie bardzo mi wyszła, chyba awokado było zbyt mało dojrzałe :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to faktycznie, mogło być niedojrzałe. Ja raz nożem wydłubywałam.. i moje zmagania legły, bo pasta okazała się straszliwie gorzka. trzeba wyczuć ten moment, kiedy awokado będzie.. gotowe (:

      Usuń
  3. Awokado i tunczyk najlepsze na zdrowe odchudzanie jedzenie i zycie. Pamietajcie bez dobrych tluszczy chocby skaly sraly nie schudniecie. No chyba ze ktos ma na mysli zflaczenie no to moze.

    OdpowiedzUsuń